מסכי אולד (OLED) הם גמישים, דקים,חסכוניים ומסוגלים להציג תמונות חדות בצבעוניות עמוקה ועשירה. אלו רק חלק מהסיבות שמסכים אלו מאיימים להחליף את מסכי ה-LCD הפופולריים. בשנים האחרונות מסכים אלו נכנסים לשימוש נרחב בתחומים כמו טלפונים ניידים, טלוויזיות ומשקפי מציאות מדומה.
אז מהם בעצם מסכי אולד?
מסכי אולד , או מסכים המבוססים על טכנולוגיית "דיודה אורגנית פולטת אור" (OLED – Organic Light Emitting Diode), הם פאנלים שטוחים ודקים המפיצים אור. מסכים אלו מיוצרים על ידי הנחת מספר משטחים אורגנים בין שני לוחות מוליכים, וכשמועבר בהם זרם חשמלי, הם פולטים אור. אולדים יכולים להתאים לייצור מסכים וגופי תאורה אשר אינם זקוקים לתאורה אחורית ולכן הם דקים ויעילים יותר ממסכי LCD, לדוגמא.
מסכי אולד נהנים ממספר יתרונות משמעותיים על פני מסכי ה-LCD. הם דקים יותר, מציעים בדרך כלל איכות תמונה טובה יותר עם צבעים בוהקים ועמוקים יותר, מהירות התגובה שלהם רבה בהרבה וצריכת האנרגיה שלהם נמוכה באופן משמעותי.
מסכי אולד גם מציעים גמישות עיצובית רבה יותר, תרתי משמע – ניתן לעשותם קמורים, מעוגלים ובעתיד, כנראה, גם מתקפלים.
חברת קודאק ראויה לקרדיט על המצאת טכנולוגיית האולד, אי שם בתחילת שנות השמונים. ב-1989 גילו מדענים ב-MIT, כי גם פולימרים סינתטיים פולטים אור, ומאז הצטרפו לפעילות הפיתוח חברות רבות, שהוסיפו פיתוחים נוספים המשפרים את איכות התמונה, או יצרו חומרים פלסטיים עמידים יותר.
מסכי אולד לטלפונים ומכשירים ניידים
כיום ניתן למצוא מסכי אולד בטלפונים ניידים רבים, כמו גם במצלמות דיגיטליות, משקפי מציאת מדומה, טלוויזיות, טאבלטים ועוד. חסרת סמסונג היא המובילה העולמית ביצור מסכים אלו, ומשתמשת בהם בכל מכשירי הדגל שלה. גם חברת אפל החלה לאחרונה להשתמש באולדים בשעון החכם שלה, ובמכשירה היוקרתי iPhone X, ועוד חברות רבות מוכרות מוצרים עם מסכי אולד, כמו LG, Huawei, Sony, Lenovo ועוד.
טלוויזיות ושילוט מבוססי אולד
בשנת 2013 חברת LG החלה לייצר טלוויזיות מבוססות OLED, וכיום טלוויזיות אלה (המוצעות, גם בארץ בגדלים 55 עד 77 אינטש) נחשבות לטלוויזיות בעלות איכות התמונה הטובה ביותר. LG היא החברה היחידה שמייצאת פאנלי אולד לטלויזיות, אך חברות אלקטרוניקה רבות (כגון סוני, פנסוניק וטושיבה) מציעות טלויזיות אולד המצויידות בפאנלים של LG.
בתחום המסחר (שילוט, פרסום ועוד) חברת LG Electronics מציעה פתרונות חדשניים מבוססי טכנולוגיית אולד, כגון מסכים דו-צדדים דקים, קירות קמורים ועוד. החברה גם מפתחת מסכי אולד גדולים שקופים וגמישים ומתכננת להשיק אותם ב- 2020.
מסכי אולד אינם מושלמים, כמובן. חלק מחסרונותיהם כיום הם העלות הגבוהה יחסית שעדיין כרוכה בייצורם, למרות שבעתיד הם אמורים להיות זולים יותר לייצור ממסכי LCD. בנוסף, יש להם נטייה לבעיות טכניות כמו דעיכה ורפלקטיביות באור שמש ישיר, אך מיטב החברות בעולם עובדות על מנת לפתור בעיות אלו, וכל הסימנים מראים שהעתיד של טכנולוגיית OLED יהיה מזהיר!
רוני פלג היא העורכת הראשית באתר OLED-Info, אשר הוקם בשנת 2004 במטרה לספק ידע ושירותים לתעשיית האולד העולמית. מאז התבסס האתר כמוביל עולמי בנושא OLED והוא משמש מרכז ידע איכותי ואמין, ומציע מגוון שירותי ייעוץ ותיווך למקצועני המסכים העולמיים. לאתר מעל 140,000 קוראים בחודש