אסלה שתבדוק חשד לסוכרת בדם, רובוט שיגיש לאורחים כוס שתייה, ואפליקציה שתעדכן אותנו על מכשיר חשמלי שאינו חסכוני – כל אלה הם רק חלק קטן ממה שיש לפיתוחי הטכנולוגיה להציע לנו לשימוש ביתי, ממש בקרוב
הטכנולוגיות העתידניות שנצפות בסרטי מדע בדיוני מדהימות כל כך עד שקשה לדמיין שהן יכולות להיות חלק מהסביבה הביתית שלנו בקרוב מאוד. חלקן קיימות כבר היום או שנמצאות בשלבי פיתוח. הטכנולוגיה התפתחה כיום לנקודה שבה אפשר לשלוט בעזרת הסמארטפון בטלוויזיה, בתרמוסטט ובתאורה של הבית, וזה רק תחילתה של דרך ארוכה בעולם טכנולוגי מתפתח. סקירה של שבעה סוגי טכנולוגיה ביתית שעתידים להיכנס ממש בקרוב בכתבה שלפניכם. ואל תגידו שלא אמרנו…
הרובוטים שיגישו משקאות לאורחים
אנחנו עדיין רחוקים מפיתוח של רובוטים אנושיים שפועלים באוטומציה מלאה, אבל אנחנו בדרך לשם. טכנולוגיות של אוטומציה רובוטית כבר קיימות ומיושמות היום בבתים רבים. מוצרים כמו iRobot או Neato פותחו על מנת להתנועע בבית ולנקות אריחים באופן אוטומטי.
עד כה זהו ההישג הגדול בתחום הרובוטיקה הביתית. אבל חידושים נוספים כבר בדרך. חוקרים גרמנים הציגו דגם חדש שמסוגל לבצע פעולות נוספות מעבר לניקוי משטחים. למכשיר החדש יש יד שכוללת שלוש אצבעות, ויכולה להרים חפצים, לתפעל מגוון של מכשירים ביתיים ואפילו להגיש משקאות לאורחים. לרובוט החדש הוסיפו חיישנים מיוחדים שמונעים מהרובוט להדק את אחיזתו ברגע שהחיישנים מזהים איבר אנושי. בנוסף, אפשר יהיה לשלוט ברובוט באמצעות מסך מגע או באמצעות פקודות קוליות. והרובוט אפילו מגיב למחוות תנועה מסוימות.
הרובוט נמצא עדיין בשלבי פיתוח, אך לא יעבור זמן רב עד שנראה עוזרים אוטומטיים מסתובבים בבתים כדבר שבשגרה
אפליקציות חכמות
דמיינו מקרר שיגיש לכם כוס מים בעזרת פקודה פשוטה שתשלח אליו מהסמארטפון. דמיינו מיקרוגל שמחובר לרשת ומצייץ לכם תזכורת על מה שאכלתם היום. הדוגמה השנייה עדיין בגדר מחשבה פרועה, אבל היא בהחלט מייצגת את כיווני התפתחות החשיבה הטכנולוגית.
כבר היום אפשר לרכוש מקררים, מדיחים, מייבשים ומוצרים נוספים שמצוידים במסכי מגע ובחיישנים. יש מכשירים שמחוברים לרשת, ואפשר להפעיל אותם באמצעות אפליקציה מהסמארטפון.
החלק המרגש בפיתוח האפליקציות שמתחברות למכשירים הוא שעם הזמן הן יהפכו ליותר ויותר נוחות, ילמדו את ההעדפות האנושיות, ויהפכו את החיים שלנו להרבה יותר קלים. בעניין הזה כמובן שאי אפשר שלא לתהות בשאלת מאגרי הידע שחברות יוכלו לאסוף על הצרכנים.
שליטה בתאורה
הדלקה וכיבוי תאורה בעזרת מתג יצא כבר מזמן מהאופנה. אם קיימת תשתית מתאימה במבנה אפשר לשלוט בתאורה באמצעות אפליקציה, פנלים דיגיטליים או אוטומציה. המוצר NEST, תרמוסטט דיגיטלי חכם, יכול לקבל פקודות שבעזרתן הוא מדליק או מכבה את האורות בבית, ומחמם או מקרר את הטמפרטורה לקראת החזרה מחופשה.
טכנולוגיות תאורה מתקדמות שכיחות כיום יותר ויותר, והצפי הוא שהטכנולוגיה תהפוך לסטנדרט מובנה בבתים חדשים.
שליטה ובקרה על חשמל
המכונית שלכם יודעת להתריע מתי חסר שמן, אז מדוע הבית לא יכול להודיע לנו על דברים דומים? תחשבו על מזגן שישלח התרעה שיש צורך להחליף פילטרים. יותר מזה, תחשבו על מערכת שתעדכן על המצב התקציב הנוכחי מבחינת שימוש בחשמל, כך שתמיד תוכלו להיות עם האצבע על הדופק.
חברת Powerhouse dynamics האמריקאית חשפה מערכת חדישה של שליטה ובקרה בחשמל. המכשיר מאתר ומחשב את צריכת החשמל הביתית, ממיר את זה למחיר הצפוי ומעדכן את המידע בכל רגע נתון. המטרה היא לאפשר לדיירים לנהל את הצריכה שלהם באופן חכם. המערכת מחשבת את צריכת החשמל של כל המכשירים, ומודיעה לדיירים בנוגע לצריכה מופרזת דרך מכשירים מסוימים, ובכך מסייעת בחיסכון בחשמל.
הצפי שהוא שהטכנולוגיות האלה ימשיכו לעבור שדרוגים בזמן הקרוב, ויתעדכנו ביכולות חדשות ושימושיות יותר. ולא יעבור זמן רב עד שהשוק יוצף במספר מתחרים בתחום, כך שמערכות השליטה יהיו לחלק בלתי נפרד מכל בית.
בתי שימוש חכמים
זה נראה מעט מגוחך להוסיף לאסלה אינטליגנציה משלה, אבל התחום הזה מתפתח כבר היום. ביפן יש כיום אסלות שמבצעות אנליזה לשתן ויכולות להתריע למשל על חשש לסוכרת בדם. בקרוב יוכלו אסלות לבצע גם בדיקות הריון ולהעיד על תסמין של אחד מסוגי הסרטן.
יכולות אחרות כמו בישום אוטומטי, הורדת מים וחימום המושב קיימות כבר כיום למשל במלונות פאר בסין, ונחשבות לפינוק לאורחים. אחת האסלות החכמות ביותר היא Numi של חברת Kohler. האסלה מזהה תנועה באמצעות חיישנים ונכנסת לפעולה – הרמת המכסה, חימום המושב, התזת מים לניקוי, ייבוש ובישום, ולבסוף הורדת מכסה האסלה. לכל אלה נוסף גם מסך מגע עם שירי mp3.
מערכת בידור מרכזית
טלוויזיית שמתבססת על כבלים נחשבת ליקרה, לא עדכנית ולא נוחה היום. הממירים הקטנים שסובלים מתקלות שונות הם רק חלק מהבעיות, ולכן אין זה מפתיע שמהפיכת הסטרימינג מתרחשת ממש עכשיו.
הבידור הביתי מביט קדימה לעבר מערכות מרכזיות שמבוססות על סטרימינג, ומנגישות בידור דיגיטלי. הודות לרישום אינטרנטי לשירותים כמו Netflix, HULU ואפילו Youtube, אפשר לצרוך תוכן ישירות לטלוויזיה בהוצאה כספית קטנה יחסית. כמובן שזה תלוי בחיבור אינטרנטי טוב, סוגיה חשובה כשלעצמה.
רשתות סגורות ופרטיות
כמה ממכשירים פותחו בתלות בחיבור אינטרנטי? מדובר ברשימה ארוכה מאוד, כאשר מספר המכשירים שישענו על הרשת רק ילך ויגדל, ויכלול בנוסף גם מכשירי בקרה ביתיים, כלים, מערכות הפעלה דיגיטליות ועוד.
בעתיד הבתים יכללו רשתות סגורות ופרטיות שיתחברו לכל האמצעים החשמליים, ויאפשרו תקשורת ביניהם. היום משתמשים עדיין בראוטר טוב כדי להפעיל את כל האמצעים האלה, אבל בעתיד נתקדם לשליטה אפקטיבית יותר. מכשירים אלחוטיים יותקנו באופן אוטומטי בבתים חדשים ויהיו מחוברים לרשת סגורה. כל זה יתקשר גם למערכות אבטחה ביתיות, שיפעלו בתוך רשתות פרטיות סגורות. מערכות של זיהוי תווי פנים יאפשרו לדיירים להיכנס לבית ללא מפתחות. מערכות CCTV יאפשרו לדיירים לבדוק את המצב והסטטוס של הבית בזמן שהם בחופשה. ואפשר יהיה להפעיל מרחוק אזעקה באופן דיגיטלי כשהחיישנים קולטים תנועה. האפשרויות הן בלתי מוגבלות.