בין השאר התקן יסדיר את כל מה שקשור למציאות מדומה, שילוט דיגיטלי בקנה מידה גדול ואפילו הולוגרמות
כשהוכרז תקן HDMI 2.1 בשנת 2017 הוא הביא עמו חידושים שבסופו של יום היו רלוונטיים בעיקר לגיימרים שביננו. לדוגמה, תמיכה בקצב ריענון של 120hz ו-VRR, טכנולוגיה אשר מאפשרת למסך להתמודד טוב יותר עם קצב משתנה של פריימים לשנייה עבור משחקים תובעניים.
עד כמה שהשיפורים האלו היו מבורכים, התמיכה ברזולוציה של 8K הייתה הבשורה העיקרית עבור עולם ה-AV המקצועי.
אז מה מביא עימו תקן HDMI 2.2?
בראש ובראשונה רוחב הפס של תקן HDMI 2.2 הוא כפול מזה של 2.1: 96 Gbps במקום 48 Gbps. הדבר מאפשר להגיע לקצב ריענון גבוה עוד יותר כמו 4K@480 או 8K@240 ואפילו 10K@120, אם משום מה תזדקקו לרזולוציה כל כך גבוהה…
עם זאת, היכולות המרכזיות החדשות לא נוגעות לרזולוציה או קצב ריענון גבוה יותר, אלא דווקא לסוגי תוכן שנעשו פופולאריים בשנים האחרונות ופתרון מגבלות שמאפיינות את העידן הנוכחי שבו המידע שאנחנו צורכים הוא מידע דיגיטלי שעובר כמה תחנות בדרך.
התקן מסדיר את התחום של מציאות מדומה, רבודה ומעורבת. מציאות מעורבת היא מציאות שבה העולם האמיתי מתמזג עם המציאות המדומה, באופן דומה למה שנעשה במשקפי ה-Pro Vision של אפל.
סוג תוכן נוסף מיועד עבור צילומים רפואיים.
המשמעות היא שיהיה קל יותר להטמיע את התמיכה בתכנים במוצרים חדשים וליצור תכנים שיוכלו לרוץ על כל מכשיר שהוא. זאת לעומת המצב כיום שבו יש צורך לבצע התאמה של תכנים עבור כל מוצר בשוק בנפרד.
חידושים גם עבור שוק ה-AV המקצועי
מציאות מרחבית (Spatial Reality) – מדובר במסכים מיוחדים היכולים לבצע הדמיה תלת ממדית ללא שימוש במשקפיים מיוחדות. חברות כמו סוני כבר מציעות מסכים שכאלו עבור מעצבים גרפים שנדרשים לתכנן סביבות תלת ממדיות מורכבות.
תצוגת שדות אור (Display Light Fields) – בניגוד למציאות מרחבית, תצוגת שדות אור דומה יותר להולוגרמה. חברת גוגל ו-Webex כבר עושות שימוש בטכנולוגיה דומה.
שילוט דיגיטלי בקנה מידה גדול – ההכרזה אינה ברורה לחלוטין, אך סביר להניח שהתקן יקל על הקרנת תכנים במסכים גדולים או קירות תצוגה עם מערך של מסכים מרובים.
לצד כל השיפורים הללו, HDMI 2.2 יציג גם את הפתרון המתבקש לאחת התופעות המעצבנות ביותר של סנכרון בעייתי בין קול לתמונה. לפרוטוקול קוראים Latency Indication Protocol (LIP) והוא אמור למנוע את בעיות השיהוי (Latency) שבין מכשירים שונים.
השיהוי מתבטא בחוסר התאמה בין הקול לתנועת השפתיים, במיוחד כאשר האות עובר דרך כמה מכשירים. לדוגמה, סטרימר המחובר לטלוויזיה שמחוברת ל Soundbar בכבל אופטי.
למרות ש-LIP קורץ במיוחד אל המשתמשים הביתיים, קל לראות כיצד הטכנולוגיה יכולה לשמש גם עבור שוק ה-AV המקצועי, שהרי גם הוא עושה שימוש בתקן HDMI, לפחות עבור חלק מהדרך אותה עובר הסיגנל.
לא רק חומרה חדשה, גם כבל חדש
גם אם החומרה בה אתם עושים שימוש תתעדכן ותציע תכונות שהתקן החדש מאפשר, תאלצו לרכוש כבלים חדשים שיסומנו בסימון Ultra96 עם כמה וכמה סימנים מיוחדים שיעידו על האותנטיות שלהם.
כיום רוב הכבלים לא כוללים את הסימון הרשמי של תקן HDMI 2.1 ומטה, ולכן יהיה דווקא קל יותר לזהות את הכבלים החדשים, בהנחה שהם יגיעו לשוק לאחר ההשקה הסופית שצפויה במחצית הראשונה של 2025.