נראה שהעולם הטכנולוגי היה ממוקד בשתי הכרזות בשבוע החולף: זו של Meta על ה-Meta Quest 3 שעתידה לצאת בסתיו 2023 וכמובן זו של Apple על ה-Apple Vision Pro. מאמרים סקרו מפרטים טכנולוגיים, חיבורים וממשקים שונים, פוטנציאל עתידי וסיבות למועד ההכרזה. היו כאלו שדנו בעתיד המטאוורס והחזון שהשיקה Meta ותהו מה Apple רוצה לספק כמענה. אני חושב שפספסנו נקודה חשובה לא פחות והיא 'איך ייראה העתיד שלנו'?
תחשבו על זה רגע- כבר לא מדובר יותר במשקפי VR מפוארות ואוזניות המיועדות לחווית משחק, ממש לא. מדברים על חוויה יומיומית שתתמשק ואף תהווה תחליף לטלפון הנייד ברמות מסוימות, ואני חושב שכאן טמונה הסכנה; לא ברמת הסייבר, לא ברמת הפרטיות (אם כי זו סוגיה שנידרש אליה מוקדם מאשר מאוחר) אלא ברמת התקשורת הבינאישית.
אני יכול לשער שחלקנו הגדול נאבקים לא מעט למצוא דרך להיפרד מהמכשיר הנפלא הזה שמביא את העולם אלינו ואותנו אל העולם, לשבת כמה דקות עם הילדים, חברים ומשפחה. בעיקר בערב כשאנחנו רוצים להתנתק מהסביבה ולהתחבר לעולם שכולו כיף ולא דורש מאיתנו דבר בתמורה (למעט מידע ופרטיות אבל למדנו לחיות עם זה). בדיוק באותם רגעים הדברים החשובים לנו ביותר בחיים רואים אותנו מציבים אביזר טכנולוגי בינם לבינינו, כאילו מסמלים להם שמולם ניצב דבר הרבה יותר חשוב, בוודאי חשוב מהם.
הבינה המלאכותית לומדת כל הזמן ומלמדת את עצמה. גם הילדים שלנו, החברים והמשפחה לומדים. זהו מודל שלא השתנה שנים ויישאר- כשאנחנו רוצים ללמד התנהגות אנחנו חוזרים על אותה פעולה ברצף, מי שצופה בנו יכול להבין את הדפוס שלנו וכשהילדים שלנו צופים בנו נותנים כל כך הרבה תשומת לב למכשיר אלקטרוני תהיו בטוחים שהם ילמדו את זה.
יש אירוניה מסוימת מובנית בעולם המטא. הוא אמור לחבר אותנו עם העולם ולחזק קשרים ומצד שני מנתק אותנו מהאנשים הכי קרובים אלינו. פרסומות למשקפי ה-VR מדגימות אנשים יושבים מחויכים כשהפנים שלהם מכוסים לחלוטין כאילו באינטראקציה עם הילדים שלהם. על מי אנחנו עובדים? בעיקר על עצמנו, כך נראה לי. עבורי זו בדיחה עצובה.
אם יש משהו אחד שאני מייחל לו הוא שאנשים ייצרו מנגנון כיבוי אוטומטי ל'תוספות' האלו בשעות שמיועדות לזמן איכות עם הילדים, המשפחה והחברים. אחרי הכל העולם שאנחנו שועטים אליו בהערצה עיוורת לטכנולוגיה הוא עולם מדכא, עצוב, בודד ועתיר בידור נשחק. אז מטא לא מתה, אבל עתיד התקשורת הבינאישית שלנו בסכנה חמורה מאי פעם ועכשיו זה הזמן לעשות חשיבה מעמיקה איך אנחנו צורכים את הטכנולוגיה שלנו לפני שהדבר הכי חשוב לנו ייעלם מהחיים שלנו בלי אפשרות לשידור חוזר.