פיתוח חדש של מדענים מכמה מוסדות אקדמאיים יוכל בעתיד לתרום להצגת מסכים זולים, דקים ובעיקר בעלי יעילות אנרגטית גבוהה ביותר.

מדענים משלוש אוניברסיטאות שונות הציגו הוכחת היתכנות טכנולוגית חדשה בתחום המסכים השטוחים. הטכנולוגיה החדשה תאפשר להפוך את המסכם לדקים אפילו יותר מאשר כיום, להציג רזולוציה גבוהה יותר ולהיות בעלי יעילות אנרגטית גבוהה יותר.

הטכנולוגיה השלטת כיום בשוק היא טכנולוגיית ה- LCD (Liquid crystal cells) והנגזרות שלה כגון LED ו-OLED. האופן בו הטכנולוגיה המודרנית פועלת מבוסס על תאורה אחורית בשילוב של פילטרים מקטבים משני צידי הפיקסלים המרכיבים את התמונה. הפילטרים האלו הם האחראיים לחלק גדול מצריכת האנרגיה הגבוהה יחסית של המסכים המתקדמים ביותר (במיוחד 8K) ואובדן עוצמת האור עד לתצוגה הסופית.

לעומת זאת, לתאי התאורה בטכנולוגיה החדשה (שנקראים Metasurfaces או "משטחי מטה") תכונות משופרות בכל מה שקשור לפיזור התאורה. כך לא יהיה צורך בשכבת ה-LCD וגם לא בפילטרים המקוטבים.

מכיוון שהמשטחים הללו דקים פי 100 משכבת ה-LCD , היעילות האנרגטית עולה ב-50% וניתן לכבות ולהדליק את התאורה בקצב מהיר פי 20 מזה שהעין האנושית מסוגלת להגיב אליו, זאת באמצעות שינוי הטמפרטורה של התאים. המשמעות היא שאפשר להגיע לתדירות בקצבים גבוהים במיוחד (כיום אפילו המסכים המשוכללים ביותר מגיעים ל-240hz).

אגב, גם המשקל של הפאנלים קטן ברמה משמעותית, וכל מי שנאלץ להרים פאנלים (או מסכי טלוויזיה) בגדלים של 50 אינץ' ומעלה יודע שבדרך כלל נדרש אדם נוסף כדי לא לשבור את הגב…

על פי החוקרים, למרות שאנחנו כצרכנים חווים שיפורים שונים במסכים איתם אנחנו עובדים (כמו למשל הפיכתם לאינטראקטיביים ו"חכמים" יותר), טכנולוגיית ה-LCD עצמה הגיעה פחות או יותר לשיא שלה מבחינת מה שהיא מסוגלת לעשות.

לכן כפי שהמסכים השמנים של פעם שהסתמכו על שפופרת קרן קתודית התחילו להיעלם לקראת סוף העשור הראשון של המאה ה-21,כך גם הם חוזים שאותו הדבר ייקרה גם למסכים השטוחים אותם אנחנו מכירים כיום

למרות שבאופן תיאורטי ניתן יהיה לשלב את משטחי המטא במכשירים קיימים באופן פשוט יחסית, הטכנולוגיה עצמה עדיין לא מספיק בשלה מבחינת היכולת לשלוט בתאים הללו (מה שלמעשה הופך אותה למה שהיא). יחד עם זאת, ניתן יהיה להתגבר על כך באמצעות שילוב מערכת AI והעובדה שאת הסילוקין, שממנו מורכבים הפיקסלים, ניתן לתכנת באופן אלקטרוני.

החדשות הטובות הן שבאמצעות מחקר נוסף יהיה ניתן להקטין ולדקק את התאים באופן משמעותי אפילו יותר. זאת מלבד העובדה שהסיליקון הוא חומר קל לייצור ובעל אורך חיים גבוה יחסית לעומת חומרים אורגנים שמשמשים בחלק מהמסכים (כגון מסכי ה-OLED) כיום.

חשוב גם להיות ריאליים

אין ספק שכל טכנולוגיה חדשה בתחום התצוגה שתאפשר להפחית עלויות ובעיקר לשמור על הסביבה ולמנוע בזבוז מיותר של אנרגיה היא מבורכת, אבל קיים עדיין פער גדול מאוד בין פיתוח הטכנולוגיה על ידי חוקרים ובין יישום שלה בפועל.

מעבר לכך, משיטוט קצר בגוגל קשה למצוא חברות גדולות בתחום שכבר הביעו עניין בטכנולוגיה באופן פומבי: אסור גם לשכוח שכל טכנולוגיה שכזו צריכה לשבת כמה שנים טובות במעבדות המחקר הפנימיות וכמובן לעבור את כל הבדיקות הנדרשות במכוני התקנים השונים מסביב לעולם (שלא תמיד מסכימים זה עם זה).

Share.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

מתכננים לשנות אווירה?

קבלו חמישה טיפים מהאדריכלית המובילה שירלי זמיר

הכירו את המקרן החדש מבית

LG