צעירים בני דור ה-Z מצאו טרנד חדש: העלאת סרטונים בהם הם מצלמים את עצמם "עובדים בכאילו" לרשת TikTok. זה אולי נראה מצחיק, אבל מסתיר בעיה הרבה יותר גדולה…
זה לא סוד שדור ה-Y/Z (ובמיוחד Z) פחות נלהב מעבודה מסורתית במשרד ולא מרגיש מחויב יותר מדי לקריירה שלו. המגמה הזו הלכה והתחזקה לאחר משבר הקורונה, כשהרבה עובדים החליפו את המשרד בחדר בבית או אפילו בבית קפה.
לעיתים קרובות המעסיקים מצאו את עצמם מול שוקת שבורה וחברות כמו אמאזון או אפל היו צריכות לנקוט באמצעי הרתעה כדי לגרום לעובדים לחזור.
בארץ המצב דומה, בעיקר בקרב חברות עתירות טכנולוגיה, והצפי הוא שהשנה תהיה חזרה מלאה לעבודה משרדית, אם כי חברות קטנות עדיין מגלות גמישות רבה יותר.
כשטיקטוק פוגשת את המשרד
אז מה עושים כשתחושת החופש והדרישות המשרדיות החונקות מתנגשים זה עם זו?
מסתבר שלא מעט מעובדי דור ה-Z פשוט עושים את עצמם עובדים, תופעה שזכתה לכינוי "מיסוך משימות בעבודה" (Task Masking). חלק מהם לא מסתפקים בלחיצה אקראית על מקשים או דפדוף במחברות, ומצטיינים בביום הבעות תסכול.
את התוצאה הם מעלים לטיקטוק בתוספת האשטאגים כמו #actbusy (תעשה את עצמך עסוק) בתוספת הוראות מדויקות למי שלא רוצה להיתפס על חם…
מעבר לבדיחה – משבר עמוק יותר
מאחורי ההומור מסתתר משבר עמוק יותר: פער תפיסתי בין דור העובדים הצעיר לבין המעסיקים השמרניים יותר.
למעשה, מדובר כבר בהרבה יותר מסתם טרנד ברשתות החברתיות: סקר מקיף שנערך בקרב 3,000 עובדים בארה"ב ובבריטניה מצא כי שליש מהם הודו שהם "עושים את עצמם עובדים" לפחות בחלק מיום העבודה.
בנוסף, סקר של סוכנות השיווק Bospar שנערך בינואר בקרב 1,000 אמריקאים מצא כי 61% מהמשיבים מאמינים שהם עובדים בצורה יעילה יותר מהבית.
ומה לגבי התפוקה בפועל?
בסופו של דבר קשה לדעת איזו גישה טובה יותר מבחינה פרודוקטיבית נטו. מחקרים מסוימים אכן מצביעים על כך שעבודה מהבית מגבירה את היעילות, אך מבחינת המעסיקים מדובר באתגר משמעותי.
אז איך שומרים על מחויבות ושביעות רצון של עובדים בעולם שבו גבולות העבודה הולכים ומיטשטשים? אין ספק שזו אחת השאלות שהמעסיקים יצטרכו לשאול את עצמם אם הם רוצים להמשיך ולשמור על רווחתם של העובדים לטווח הרחוק.
קרדיט תמונה ראשית – טיקטוק
קרדיט סרטון טיקטוק – Whearedaythree